POSA'T AL DIA: Coordinació de seguretat i salut
Un any més el POSA'T AL DIA sobre Coordinació de Seguretat i Salut, conduït per la Carme Domènech, especialista en la matèria, ens ha aportat informació molt rellevant sobre com desenvolupar la nostra feina com a CSS i deixat-nos una sèrie de consell a l'hora de plantejar una bona seguretat a l'obra.
La Carme ha centrat la sessió en el procés de la coordinació, abans de l'inici de les obres, explicant quina documentació s'ha de requerir; la comprovació dels documents aportats pels contractistes, els diferents tipus de contractacions entre promotors i contractistes; la figura de l'autònom amb treballadors a càrrec seu i sense treballadors, i durant l'execució de l'obra, com el protocol d'accés a l'obra que ha de complir els propietaris i promotors; control d'accés a l'obra dels treballadors dels contractistes, subcontractistes i autònoms; el llibre de subcontractació... entre altres aspectes que s'han de tenir en compte per gestionar una bona coordinació. L'última part del curs s'ha centrat en casos reals i pràctics, on s'han plantejat situacions i s'ha pogut establir una interacció amb els tècnics que estaven a la sessió que han pogut formular consultes sobre les problemàtiques que es troben en el seu dia a dia com a coordinadors.
La formació va estar carregada de tips a tenir en compte i recursos que poden utilitzar els CSS per a millorar la comunicació entre les diferents figures que conforma l'obra. En volem destacar alguns d'aquests consells i recursos:
- No signar una Avaluació de Riscos Específica, nosaltres com a CSS no podem signar aquest document. L’avaluació de riscos específica la signa un tècnic PRL que formi part de l’organització preventiva del contractista (SPA o treballador designat).
- El contractista ha d'informar el CSS cada cop que un subcontractista entra a obra i signa al llibre de subcontractació.
- L'acta d'adhesió al Pla de Seguretat i Salut és voluntària. En aquest aspecte es vol destacar que el contractista és el responsable de la subcontrata i que són ells els que han de verificar que tenen la documentació en ordre. També es va plantejar que els CSS podem demanar una declaració responsable a contractistes i subcontractistes per tal que l’empresari declari que compleix amb la normativa vigent i els treballadors tenen la formació, específica, apte mèdic i l'entrega EPIS.
- Aprovacions parcials del PSS. En els casos en que l'obra s'iniciï amb poc temps per obtenir tota la informació, es poden plantejar aprovacions parcials de tota l'obra. Aprovant per exemple una fase inicial, moviment de terres, enderrocs... d'aquesta manera es pot començar l'obra amb la documentació concreta de la fase en qüestió mentre es prepara la resta.
- Registre d'Empreses Acreditades (REA). És molt recomanable verificar que el REA que ens entreguen els contractistes estigui vigent, per això hi ha un cercador d'empreses acreditades, on es mostra si l'empresa té el REA i sí aquest és vigent: https://rea.gencat.cat/public/AppJava/cercaEmpresa.cgi
- Quines accions s'han de fer quan hi ha un accident a l'obra.
Per últim, volem agrair als assistens la seva participació en la formació, amb les seves aportacions i consultes, amb aquestes intervencions es va proposar la creació de documents que ens ajudaran a millorar la nostra tasca com a CSS.
La proposta per ampliar la documentació que disposa el col·legiat a l'àrea de seguretat i salut del web catgi.cat:
- Model d'ocupació parcial.
- Declaració responsable del contractista per les subcontractes que entren a l'obra.
La sessió d'ahir va ser una gran oportunitat per a millorar la nostra tasca com CSS. La Carme, una vegada més, ens ha ofert una gran formació carregada de coneixements i experiència, aplicables al món laboral.
19/03/2025