Decret Llei 2/2025, de 25 de febrer, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria d'habitatge i urbanisme
El passat 27/02/2025 va entrar en vigor el Decret Llei 2/2025, de 25 de febrer, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria d'habitatge i urbanisme (DOGC de 26/02/2025).
El Decret Llei s’aplica de forma provisional, però ha de ser validat pel Parlament de Catalunya en el termini de 30 dies, en cas contrari, quedarà derogat.
Les disposicions principals d’aquest Decret llei són les següents:
- En matèria d’obra pública (modifica Llei 3/2007 de l’obra pública):
. Reducció dels terminis per a obres competència de la Generalitat.
- Mesures administratives (modificació Llei 13/1996 del Registre i el dipòsit de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes):
. L’INCASÒL haurà de destinar l’import de les fiances a la construcció pública d’habitatge, especialment de lloguer. Només es mantindrà el 5% de la disponibilitat, alliberant-se uns 80.000.000€ per construir habitatge públic.
- En matèria d’habitatge (modificació Llei 18/2007 del dret a l’habitatge):
. Ampliació àmbits d’exercici del dret de tanteig i retracte per part de l’Administració per adquirir pisos a grans tenidors en municipis declarats zones de mercat residencial tens, per incrementar el parc públic.
. Qualificació de tots els habitatges adquirits per tanteig i retracte com a habitatges amb protecció oficial de forma permanent.
. Simplificació de tràmits inscripció en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial, i possibilitat registre per optar a promocions concretes.
. Nova infracció greu per negativa de subministrar dades a l’Administració en relació amb el Registre d’habitatges buits o d’habitatges ocupats.
. Entrada en funcionament del Registre de grans tenidors d’habitatge, amb obligació d’inscriure-s’hi i comunicar el nombre d’habitatges de propietat.
. Aprovació mòdul únic a tot Catalunya de lloguer i venda d’habitatge de protecció oficial.
. Desplegament de la Llei de barris sense necessitat aprovació Reglament.
- En matèria d’urbanisme (modificació Decret Legislatiu 1/2010 text refós Llei d’urbanisme):
. Es podrà començar a construir habitatges de protecció pública amb una llicència bàsica prèvia, acompanyada d’un projecte bàsic, que s'haurà de resoldre en 1 mes; amb les obres ja iniciades, es continuarà la tramitació fins l'obtenció de la llicencia urbanística corresponent (que també s'haurà de resoldre en 1 mes des de la llicència bàsica). La responsabilitat de l'inici de les obres serà solidària del promotor, constructor i tècnics que integrin la direcció de l’obra:
. Nou apartat 3 ter a l’art. 188 TRLU:
En el procediment de sol·licitud de llicència urbanística es pot sol·licitar una llicència bàsica prèvia quan es tracti d'obres de nova planta, de substitució o de rehabilitació, en qualsevol cas amb la finalitat de promoure i construir habitatge de protecció pública.
L'obtenció d'aquesta llicència bàsica habilita la persona interessada a executar les obres que empara aquesta llicència, sens perjudici que, durant l'execució, el procediment de llicència ha de continuar fins que s'obtingui la validació de la resta de paràmetres urbanístics necessaris a través de l'obtenció de la corresponent llicència urbanística i les autoritzacions que escaiguin. El termini màxim de resolució de la llicència bàsica és d'un mes.
L'inici de l'actuació amb llicència bàsica es produeix sota la responsabilitat solidària de la persona promotora, la constructora i la persona o persones tècniques que integrin la direcció de l'obra. Aquesta responsabilitat abasta la conformitat de les obres amb l'ordenació urbanística aplicable i l'adequació al projecte presentat.
La documentació que ha d'acompanyar la sol·licitud de llicència bàsica, que en tot cas ha d'incloure un projecte bàsic, així com el procediment d'atorgament i denegació, s'ha de regular en les ordenances municipals.
El termini de resolució de la llicència urbanística és d'un mes des de la concessió de la llicència bàsica. En cas de denegació de la llicència urbanística, la construcció executada queda sense possibilitat d'ús ni funcionament, sens perjudici de les mesures de restabliment de la legalitat i sancionadora que corresponguin. La concessió de la llicència urbanística habilita per a la realització de la totalitat de l'execució en els termes sol·licitats en aquesta.
. Altres modificacions del TRLU:
Per tal d’incentivar la construcció d’habitatge de protecció pública, es permet únicament als promotors socials sense ànim de lucre, reduir la cessió de l’aprofitament urbanístic a favor de l’administració a la meitat.
Les urbanitzacions construïdes en sòl no urbanitzable (típicament, entre 1956 i 1981) s’hauran de regular mitjançant la tramitació de plans especials urbanístics. Aquests plans determinaran els serveis bàsics que haurà de tenir cada urbanització (enllumenat, clavegueram...) i que aniran a càrrec dels propietaris de les cases. No caldrà preveure cessions de sòl públic a les administracions si la urbanització té un 50% o més de la seva superfície consolidada.
Es reforça l’obligació per part del titular d’una explotació rústica que resideixi en l’habitatge d’aquesta explotació, en el cas que un descendent vulgui implantar o reutilitzar una construcció en aquesta explotació per destinar-la a habitatge.
Se simplifica la publicitat i la participació en els processos de planejament urbanístic, garantint que tots els municipis facilitin la consulta telemàtica de la documentació.
S’agilita la conversió de sòl urbanitzable no delimitat en solar (és a dir, en terreny a punt per construir).
Els consorcis formats per l’INCASÒL i els ajuntaments per tirar endavant àrees residencials estratègiques (ARE) se substitueixen per la signatura de convenis urbanístics amb la mateixa finalitat.
S’amplia la possibilitat d’implantar instal·lacions d’energia renovable en espais de parcel·les en sòl urbà, amb una alçada màxima de 2,2 metres i una ocupació màxima del 50% de la superfície no edificable.
Modificació de la Llei de l'Arquitectura:
. En general, no s'aplicaran les especificitats previstes en la contractació de projectes d'habitatge de protecció pública (nou apartat 4. a l’art. 12 de la Llei de l’arquitectura).
En concret (per a l'Arquitectura Tècnica) s'elimina l'obligació de contractar de forma independent la DEO i la CSS del projecte i la DO (derogació de l’apartat 6 de l’article 18 de la Llei de l’arquitectura).
Nota: El Consell de l'Arquitectura Tècnica ha presentat al·legacions a la llicència bàsica i als punts indicats de modificació de la Llei de l'Aquitectura.
14/03/2024